neděle 27. února 2011

nenapravitelnost Darrella Standinga

kapitola 1 - 8

Donašeč a provokatér obviní před ředitelem věznice Darrella Standinga z ukrývání dynamitu. Vedení zpanikaří, neváhá použít jakékoli donucovací prostředky, aby Darrell prozradil, kde se domnělé výbušniny ukrývají. Jak může vydat něco, co nemá? Vězni, označenému za nenapravitelného, nikdo nikdy neuvěří, i kdyby tvrdil cokoli. Surovost dozorců i vedení nezná mezí. Darrell tráví dny a týdny v samovazbě, ve svěrací kazajce. Návdavkem dostává rány, kopance. Odpírají mu jídlo i pití. Samovazba je mu vyměřena na doživotí. Jak nepřijít o rozum? Jak se naprosto nepominout? Jak zůstat při smyslech a nepřestat být myslící bytostí? Chytá mouchy, v mysli hraje šachy i počítá matematické úlohy. Postupně ovládne "autohypnózu" - neustálým zíráním na jeden bod se pomalu uvede do stavu podobnému hypnóze a "putuje" svými minulými životy. Prošel už opravdu lecčím - od nejnižších lidských bytostí až po ty nejvýše postavené. Jestli mě něco zarazilo, tak to, že nikdy nebyl ženou (alespoň zatím píše jen o mužských postavách).
Není jediným odsouzeným, který si odpykává trest samovazby - spolu s ním je to ještě Ed Morrell a Jake Oppenheimer. Ač každý ve své vlastní cele - dorozumívají se šifrovaným ťukáním. Jen díky tomu všemu stále zůstávají lidskými bytostmi.

Z popisu chování dozorců jde opravdu hrůza. Ve věznici platí jiná pravidla - uzavřený stát ve státě. Vše se odehrává v souladu se zákony i nařízeními - kdo dokáže, že vězni jsou trestáni neprávem, neúměrně - slovo proti slovu.

Darrell Standing přes to všechno chce stále žít. Nezlomnou silou je puzen k životu. Ředitel věznice si přeje, aby Darrell Standing zemřel. Teprve potom bude jistota, že jediný člověk, který ví o dynamitu ukrytém ve vězení už nikdy úkryt neprozradí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...