středa 9. března 2011

kniha # 5 Plavý kůň

název: Plavý kůň
originální název: The Pale Horse
autor: Agatha Christie
prvně publikováno: 1961
------------
moje vydání
nakladatelství: Práce
rok vydání: 1984
počet stran: 184
ilustrace: Olga Ptáčková

Tentokrát se budeme pohybovat na tenkém ledě okultismu. Je zavražděn otec Gorman, který odchází od zemřelé ženy - ta mu nadiktovala několika jmen.  Seznam je nalezen ukrytý v jeho botě. Kdo jsou tito lidé? Co je spojuje? Většina z nich je mrtvá, ale všichni zemřeli přirozenou smrtí. Je tedy vyloučeno cizí zavinění či úmysl. Či snad....?

Mark Easterbrook pátrá po příčinách úmrtí lidí ze seznamu. Sám nenachází žádnou spojitost mezi jmény a vraždou. Až na domácí slavnosti u přátel se seznámí s trojicí čarodějnic. Z rozhovoru s jednou z nich vyplyne, že pokud se chce Mark "zbavit" nějaké osoby a to aniž by došlo k jakémukoliv kontaktu s ní nebo násilí, jde o věc velice jednoduchou. Vše se stane pomocí černé magie (samoržejmě to není zadarmo) a naprosto legálně. Stačí si jen vsadit, že určitá osoba zemře například do konce měsíce. Mark by si samozřejmě vsadil, že je to věc naprosto nemožná a v případě, že by prohrál, propadla by jeho sázka druhé straně. Protože chce odhalit, kdo stojí za vraždou kněze a nejspíš i lidí ze seznamu, zosnuje plán. Jeho známá Zrzka se vydává za jeho manželku a té se Mark potřebuje zbavit. Vsadí si a požádá čarodějnice o pomoc. Zúčastní se magického rituálu, který má způsobit Zrzčinu smrt. O několik dní později si dívka začne stěžovat na chřipku. Nepomáhají žádné léky a nemoc začíná být smrtelně vážnou...

(objevuje se zde postava vikáře Dane Clathropa, ale především jeho ženy Dane Calthropové - stejně jako v knize Není kouře bez ohýnku)

"Snad ses nezamiloval," obvinila mě Rhoda. "Ano, tak to bude. Láska na muže působí velice neblaze - otupuje jejich rozum. U žen je tomu právě naopak - jsou na vrcholu světa, září a láska je zkrášluje. Je to komické. Ženám to dělá dobře a muži vypadají jako tupohlavé ovce."



Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...