neděle 23. září 2012

kniha # 28 Vražda v Mezopotámii

název: Vražda v Mezopotámii
originální název: Murder in Mesopotamia
autor: Agatha Christie
prvně publikováno: 1936
------------
moje vydání
nakladatelství: Orbis
rok vydání: 1969
počet stran: 196
ilustrace: žádné

Ošetřovatelku Amy Leatheranovou požádá doktor Giles Reilly, aby písemně vyprávěla událost, které byla svědkem v době, kdy pracovala jako ošetřovatelka paní Leidnerové, která byla zavražděna, když se zúčastnila vykopávek se svým mužem - doktorem Leidnerem.

Péči o paní Leidnerovou přijala Amy na žádost jejího manžela, který měl obavy o její zdraví. Jeho žena trpěla přeludy - tvrdila, že někdo v noci škrábě na zdi pokoje, ťuká na okno a nahlíží dovnitř.

Amy překvapuje, jak se k sobě všichni účastníci archeologických vykopávek chovají nepřirozemě mile - skoro až medově. Podaří se jí získat důvěru paní Leidnerové a ta se svěří se svým příběhem:
Kdysi se vdala, ale zjistila, že její muž ve skutečnosti pracuje jako německý špion, který může za smrt mnoha lidí. Manžela v tichosti odsoudí k smrti, ale podaří se mu utéci. Ne nadlouho. Vlak ve kterém jel vykolejil a on je prohlášen za mrtvého. Děje se ale něco zvláštního - pokaždé, když se jí podaří navázat nějaký vážný vztah, obdrží dopis, který jí vyhrožuje smrtí, pokud se stane ženou někoho jiného, než byl její bývalý manžel. To má za následek, že se znovu nevdá. Až do momentu, kdy se potká s doktorem Leidnerem. Po té ale znova obdrží vzkaz předpovídající její brzký konec. To tedy stojí za neustálým strachem mladé ženy.

Jeden den si Amy vyslechne tento příběh z úst paní Leidnerové a druhý den je její svěřenkyně nalezena ve svém pokoji mrtvá.

Jaké štěstí, že se zrovna v té době a této oblasti pohybuje věhlasný detektiv Hercule Poirot!

Tahle detektivka mě zaujala - nejen přitažlivým orientálním prostředím, ale i stylem vyprávění. Amy jako ošetřovatelka se velice dobře vyzná v lidech a dokáže je správně odhadnout. Líbí se mi, jakým způsobem charakterizuje jednotlivé členy expedice.

Jediný koho se mi podařilo odhadnout byl mnich Lavigny - bylo mi jasné, že je to podvodník a že zřejmě rozprodává artefakty nalezené při vykopávkách.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...