neděle 23. září 2012

kniha # 28 Vražda v Mezopotámii

název: Vražda v Mezopotámii
originální název: Murder in Mesopotamia
autor: Agatha Christie
prvně publikováno: 1936
------------
moje vydání
nakladatelství: Orbis
rok vydání: 1969
počet stran: 196
ilustrace: žádné

Ošetřovatelku Amy Leatheranovou požádá doktor Giles Reilly, aby písemně vyprávěla událost, které byla svědkem v době, kdy pracovala jako ošetřovatelka paní Leidnerové, která byla zavražděna, když se zúčastnila vykopávek se svým mužem - doktorem Leidnerem.

Péči o paní Leidnerovou přijala Amy na žádost jejího manžela, který měl obavy o její zdraví. Jeho žena trpěla přeludy - tvrdila, že někdo v noci škrábě na zdi pokoje, ťuká na okno a nahlíží dovnitř.

Amy překvapuje, jak se k sobě všichni účastníci archeologických vykopávek chovají nepřirozemě mile - skoro až medově. Podaří se jí získat důvěru paní Leidnerové a ta se svěří se svým příběhem:
Kdysi se vdala, ale zjistila, že její muž ve skutečnosti pracuje jako německý špion, který může za smrt mnoha lidí. Manžela v tichosti odsoudí k smrti, ale podaří se mu utéci. Ne nadlouho. Vlak ve kterém jel vykolejil a on je prohlášen za mrtvého. Děje se ale něco zvláštního - pokaždé, když se jí podaří navázat nějaký vážný vztah, obdrží dopis, který jí vyhrožuje smrtí, pokud se stane ženou někoho jiného, než byl její bývalý manžel. To má za následek, že se znovu nevdá. Až do momentu, kdy se potká s doktorem Leidnerem. Po té ale znova obdrží vzkaz předpovídající její brzký konec. To tedy stojí za neustálým strachem mladé ženy.

Jeden den si Amy vyslechne tento příběh z úst paní Leidnerové a druhý den je její svěřenkyně nalezena ve svém pokoji mrtvá.

Jaké štěstí, že se zrovna v té době a této oblasti pohybuje věhlasný detektiv Hercule Poirot!

Tahle detektivka mě zaujala - nejen přitažlivým orientálním prostředím, ale i stylem vyprávění. Amy jako ošetřovatelka se velice dobře vyzná v lidech a dokáže je správně odhadnout. Líbí se mi, jakým způsobem charakterizuje jednotlivé členy expedice.

Jediný koho se mi podařilo odhadnout byl mnich Lavigny - bylo mi jasné, že je to podvodník a že zřejmě rozprodává artefakty nalezené při vykopávkách.


úterý 11. září 2012

kniha # 27 Sloni mají paměť

název: Sloni mají paměť
originální název: Elephants can remember
autor: Agatha Christie
prvně publikováno: 1972
------------
moje vydání
nakladatelství: Práce
rok vydání: 1974
počet stran: 154
ilustrace: Helena Wernischová

Paní Oliverová se jako spisovatelka zúčastní literárního večírku. Osloví jí zde velice nesympatická a panovačná postarší žena, která po ní chce odpověď na velmi nepříjemnou otázku. Kmotřenka Ariadny Oliverové - Célie - přišla za tragických okolností o oba rodiče a paní Burton - Coxová se velice zajímá o to, zda Céliin otec zastřelil její matku a pak sebe nebo tomu bylo naopak. Dotaz velice neomalený.

Ariadna je nejdříve velice pohoršená drzostí cizí ženy, ale otázka jí velice vrtá hlavou. Není jediná. I Célie o této staré tragédii poslední dobou dost přemýšlí. Chce si vzít syna paní Burton - Coxové, ale cítí vnitřní neklid a sama chce, aby se celá bolestná událost vyřešila.

Jedná se o událost velice starou - dobrých 12 let - a proto je velice těžké najít svědky, kteří by si pamatovali. Ale sloni mají paměť a tak musí najít lidi, kteří mají také velkou paměť - jako zmínění sloni. K takové složité hádance si přizve svého starého dobrého přítele Hercula Poirota.

V této knize jsem byla velice blízko rozžešení případu. Musím se přiznat, že ke svému úsudku jsem došla spíše intuitivně, než pomocí logického myšlení. Napdlo mě, že se obě sestry mohly vyměnit, protože podobné téma bylo i v předchozí knize, kterou jsem četla - Oznamuje se vražda. Upřímně řečeno, to bylo asi tak vše čeho jsem se byla schopna dobrat, zbytek bych nedomyslela ani náhodou.

Velice se mi líbí, že staré anglické domy mají svá jména - Laurel Cottage. Stejně tak "dvojitá" příjmení - Burton-Cox, Preston-Grey. Mnohem hezčí než dvojítá křestní jména, která se u nás stávají populární.


sobota 8. září 2012

kniha # 26 Oznamuje se vražda

název: Oznamuje se vražda
originální název: A murder is announced
autor: Agatha Christie
prvně publikováno: 1950
------------
moje vydání
nakladatelství: Vyšehrad
rok vydání: 1969
počet stran: 220
ilustrace: Jaroslav Petrželka

V inzertní části místních novin naleznou obyvatelé městečka Chipping Cleghorn opravdu prapodivný inzerát, který zní: "Oznamuje se vražda. Bude spáchána v pátek 29. října ve vile Little Paddocks v 18:30. Přátelé, přijměte laskavě tuto zprávu místo zvláštního oznámení."

Všichni to vezmou jako žert a zvláštní druh pozvání na společenskou hru. Po šesté hodině se zvědaví obyvatelé dostaví do vily, kde je v půl sedmé skutečně spáchán zločin.

Občas všichni něco vidíme jen proto, že očekáváme že tomu tak bude. To je případ i této detektivky. Taky se vám stává, že s někým mluvíte a pak, když se vás někdo zeptá, co měl dotyčný na sobě, nemůžete si vzpomenout? Tak tak nějak je to i v tomto příběhu. Každý z přítomných svědků vypovídá o tom, co viděl. Ale viděl to skutečně?

V této knize je detektivem slečna Marplová.

sobota 1. září 2012

zářím s Agathou Christie

Dne 15. září roku 1890 se ve Spojeném království narodila světově nejznámější autorka detektivek Agatha Christie. Nejen, že je nejznámější, ale také nejprodávanější autorkou ve svém žánru.
Rozhodla jsem se tento měsíc věnovat jen a jen jejím knihám.

Prozatím vybírám 4 knihy + 2 knihy pro případ, že bych četla rychleji:

  • Sloni mají paměť
  • Nultá hodina
  • Oznamuje se vražda
  • Vražda v Mezopotámii
náhradní:
  • Poslední víkend
  • Smrt na Nilu


 
Oficiální stránky Agathy Christie najdete ZDE

 
Českou společnost Agathy Christie naleznete ZDE

 
obě zmiňované společnosti mají i své facebookové stránky
„Tohle Československo musí být úžasná země. Všechno sem z ní přichází - boty, sklo, rukavice - a teď i těsnopisná soustava.“


(Agatha Christie: Smrt v oblacích)
 
 
Agatha Christie na stránkách KnižníhoWebu - klikněte ZDE - Knižní Klub (Euromedia) je vydavatelem knih Agathy Christie v českém jazyce
 
 
Stránka věnovaná především Herculu Poirotovi (ale nejen jemu) ZDE


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...