sobota 22. ledna 2011

Vojna a mír, 3. svazek

Třetí svazek se zabývá především válkou s Napoleonem v roce 1812 - tzv. Vlasteneckou válkou. Tolstoj se nad celou válkou zamýšlí - kritizuje nejen válku jako takovou, ale i jednotlivé generály, velitele (neshody mezi generalitou a tím nejednotné velení), Napoleona, dokonce i historiky, kteří vykládají jak a k čemu došlo, z jakých příčin a za jakých podmínek. Popisuje Napoleonovo překročení řeky Němen, čímž to všechno začalo; bitvu u Borodina, tažení do Moskvy, její vysídlování a obsazení francouzskou armádou. V Moskvě začínají propukat požáry (Tolstoj za tím ale nevidí ani Francouze, ani Rusy, ale jako hlavní příčinu spatřuje stav, že většina obytných stavení ve městě byla postavena ze dřeva a tak je zkáza neobydlené Moskvy nezvratná).

Válka je stěžejním tématem 3. dílu, ale není jediným. Nezapomínáme na naše hlavní hrdiny. Je nemožné, aby se jich válka nedotkla, neovlivnila jejich život. Kněžna Marja Bolkonská s otcem opouští Lysé Hory, její otec umírá na záchvat mrtvice a tak musí odjet do Moskvy sama. Odjezd ale zkomplikují vzbouření mužici, kteří jí odmítají pustit. Naštěstí se shodou náhod v okolí objeví Nikolaj Rostov a ve vyhrocené situaci zasáhne a přinutí mužiky Marju propustit a umožnit jí odcestovat. Nikolaj na mladou kněžnu velice zapůsobí, Marie si začne dělat nepatrné naděje. Dokonce i Rostov se o ní příznivě zmiňuje v dopise domů (což Soňa, která ví, že jedině sňatek s bohatou kněžnou může vyřešit tíživou finanční situaci rodiny Rostovových, nese těžce, ale s vyrovnaností a odevzdaností, která je pro ni tak typická).

Kníže Andrej Bolkonskij je v bitvě velice těžce raněn a dokonce prohlášen za mrtvého, ale stejně jako po bitvě u Slavkova se ukáže, že opak je pravdou. Ač lékaři ani nevěřili, že je možné tak vážná zranění přežít, Andrejovi je zatím souzeno žít. Jako raněný se setkává s Natašou, která s rodinou prchá z Moskvy.

Stejné bitvy (ve které je kníže Bolkonskij zraněn) se jako pozorovatel zúčastnil Pierre Bezuchov. Jeho vychytralá žena přestoupí z pravoslavné víry na katolickou a žádá rozvod (v této době věc doslova ojedinělá, a to ještě v Rusku, kde se podle tehdejší pravoslavné víry, nebylo možné provdat, byl-li manžel naživu). Petr uvěří v magii čísel a v jeho snílkovské hlavě se zrodí myšlenka, že on je vyvolen zabít Napoleona. Nedostane k tomu příležitost, protože je zatčen a nespravedlivě obviněn z rabování a žhářství (myšlenka, že by Pierre raboval je šílená - však k tomu chudák přijde jako "slepý k houslím" - doslova se nacházel v nesprávný čas na nesprávném místě). Bezuchovovým zatčením třetí svazek končí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...