pondělí 25. března 2013

39/ Mrtvému nože netřeba

název: Mrtvému nože netřeba
originální název: Íslenzkar þjóðsögur og æfintýri
autor: Jón Árnason
------------
moje vydání
nakladatelství: Argo
rok vydání: 2008
počet stran: 400
ilustrace: Jan Hísek

Kniha jako stvořená pro European Reading Challenge. Poznat zemi přes její pověsti a pohádky je dobrý způsob, jak alespoň částečně poodhalit myšlení obyvatel. Krajina Islandu přímo vybízí k pověstem o obrech, elfech (pozor! elfové nemají špičaté uši, vypadají úplně stejně jako lidé, jen mají schopnost být pro ně neviditelní) a různých příšerách.

Za pozornost stojí i několikastránkový úvod, kde se dozvíte o nesnadném úkolu posbírat pověsti a pohádky na Islandu. Vyšlo to až na třetí pokus v 19. století, protože sami obyvatelé ostrova neměli zájem. Vysoce si cení svých slavných ság, které mají a znají v každé rodině, ale své pohádky považovali za méněcenné báchorky a pověry, které ani nestálo za to zapsat. Dokonce vyjádřili podezření, že by se jim za ně mohli ostatní národy posmívat.

Kniha vyšla v nakladatelství Argo v edici Mýty, pohádky a pověsti. Z této edice mám přečtené Potopené zrcadlo a těším se na další. Mohu zatím porovnávat tedy jen 2 knihy - Potopené zrcadlo (Bretaň) a Mrtvému nože netřeba (Island).
Tato kniha mne oslovila víc. Sice i zde najdete mnoho křesťanských vlivů, ale Islanďané brali náboženství tak nějak laxně a rozhodně se nevzdali svých nadpřirozených bytostí, které nedokázal zkortit ani kněz modlením. Musel se použít starý osvědčený postup, který s křesťanstvím neměl nic společného. Dokonce i ďábel se klidně volně pohyboval po kostele.

Mnoho pověstí je spjatých s určitým místem - statkem, horou, kopcem, jeskyní, ale i konkrétní osobou, která v kraji žila a jejíž jméno je obyvatelům známo dodnes.


 
 
  • Islanďané drží nejvíce knih v přepočtu na obyvatele.
  • V roce 1980 si zvolili jako przidentku ženu - stala se tak první hlavou státu/ženou ve světě.
  • Islandština se za posledních 1000 let téměř vůbec nezměnila.
  • Island nemá zavedenou železniční síť.
  • Na ostrově je zakázán box. Od roku 2002 se smí boxovat alespoň amatérsky.
  • Ženy po svatbě nepřejímají příjmení svého manžela, protože nic takového jako příjmení v podstatě nemají.
  • Pouze 1% půdy je zde považováno za orné.
  • Voda v kohoutcích je tak čistá, že není třeba k její úpravě používat chlór.
 
 

neděle 3. března 2013

38/ Kniha o soubojích

název: Kniha o soubojích
originální název: Kniha o soubojích
autor: Vladimír Dolínek
prvně publikováno: 2009
------------
moje vydání
nakladatelství: Naše Vojsko
rok vydání: 2009
počet stran: 144
ilustrace: dobové ilustrace, fotografie, nákresy

Úzká kniha, jak už název napovídá, pojednává ve zkratce o historii duelů - od rytířských, přes šermířské až po pistolové. Soubojům se nevěnovali jen muži, ale i ženy, i když méně často. Jednotlivé kapitoly se zabývají studentskými souboji, ženskými souboji, pravidly, užívanými zbraněmi a na konci je vyprávění o 10 duelech velice známých osobnosí - Puškin, Lermontov, Casanova...
Jinak není nijak obsáhlá, přečtená je za odpoledne, obsahuje mnoho zajímavostí.

 
 

37/ Milenci královen

název: Milenci královen - historie v nedbalkách
originální název: Sex with the queen
autor: Eleanor Harmanová
prvně publikováno: 2006
------------
moje vydání
nakladatelství: Ikar
rok vydání: 2007
počet stran: 310
ilustrace: 16 stran barevné přílohy - portréty


V knize naleznete doslova profláknuté příběhy milostných avantýrek Kateřiny Veliké, Karoliny Matildy, ruské carevny Alexandry, ale i ty méně známé Markéty Luisy Orleánské, Sofie Doroty z Celle, Karoliny Brunšvické.... Některým přálo štěstí více jiným z nich méně. Nejedna za svou lásku zaplatila velice krutou daň.

Osobně mne nejvíce oslovil příběh Markéty Luisy Orleánské - sestřenice Ludvíka XIV., kterou přinutili se provdat za budoucího Cosima III. Medicejského, i když milovala Karla Lotrinského. Markéta dělala tak šílené kusy, že je až neuvěřítelné, co vše jí prošlo - rozdala nejkrásnější šperky z toskánských korunovačních klenotů, neustále urážela svého manžela i jeho rodinu, manžela i Ludvíka XIV. doslova bombardovala dopisy, žádající rozvod. Když Markétu zavřeli do kláštera, nejen že abatyši vyhrožovala zavražděním a honila jí s pistolí a nožem v ruce po chodbách, ale aby se z kláštera mohla dostat ven, podpálila jej!!!!

 
Trochu váhám, jestli knihu nazvat zábavnou - přeci jen Markéta L. Orleánská byla výjimka. Mnoho jejích předchůdkyň i následovkyň nemělo takové štěstí - ženy Jindřicha VIII., Karolina Matylda Britská a další.
Je ale rozhodně zajímavá. Stírá nános romantiky, kterým si historii my, současníci, trochu přibarvujeme.
 
 

36/ Slavné příběhy anglických dějin

název: Slavné příběhy anglických dějin
originální název: Great Tales From English History
autor: Robert Lacey
prvně publikováno: 2006
------------
moje vydání
nakladatelství: Volvox Globator
rok vydání: 2009
počet stran: 847
ilustrace: žádné


Slavné příběhy anglických dějin jsou roděleny do tří částí podle časového období ve kterém se odehrávají. Příběhy jsou velice krátké - většinou dvě až čtyři strany, chronologicky řazeny. Na konci každé ze tří částí jsou uvedeny zajímavé internetové stránky a knihy, které se k jednotlivým příběhům vztahují. Nenajdete zde nejen z dějepisu známé události a osobnosti jako je Černá smrt, bitva na Bosworthském poli, Alžběta I., královna Viktorie, Nevil Chamberlein... ale i příběhy, které nejsou mimo anglický ostrov tak známé - William Tyndale, Dick Whittington, příběh o velrybě v řece Temži....

 
Kniha je psána s velice lehkým náznakem ironického humoru - skoro by se dalo říci, že typickým anglickým. Krátké kapitoly ubíhají tak rychle, až je vám líto, když knihu dočtete. Ocenila bych i další díly - třeba o Walesu, Irsku a Skotsku. Ale zatím jsou jen plánem autora, který se o tom zmiňuje v knize.
 

  • Nejkratší zaznamenaná válka v lidské historii byla mezi Británií a Zanzibarem v r. 1896. Zanzibar se vzdal po 38 minutách.

z knihy:
  • Richard Lví Srdce nemluvil anglicky, ale francouzsky a v Anglii strávil pouze 6 měsíců. Během křížových výprav dal Anglii svatého Jiří jako patrona.
  • Slovo "now" (nyní), je jedním z nejstarších anglických slov.
  • Za panování Alžběty I. vznikla první anglická burza s cennými papíry.
  • Každou středu a sobotu se v alžbětinské Anglii povinně jedly ryby, aby se tak podpořila námořní doprava a námořníci
  • Alžběta I. a Marie, královna skotská, se nikdy nesetkaly osobně
  • Při velkém požáru Londýna r. 1666 pomáhal hasit i král Karel II. a jeho bratr Jakub
  • Robert Recorde, lékař a matematik velšského půbodu, je autorem znaménka "rovná se". Inovace se objevila v jeho knize algebry nazvané Brousek na důvtip.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...